Arhitectura:
Între forma si functiune
Colegiul National "Petru Rares"Suceava
Catedra de informatica
Elev:Nedelcu Amalia-Andreea
Indrumator: Ududec Marius
Motivarea alegerii temei
Antonio Gaudi,Sagrada Familia
Arhitectura-definită, în sensul său latent prin organizarea spaÅ£iului - constiutie un element esenÅ£ial pentru societate, întrucât între aceasta ÅŸi activităţile desfăşurate de fiecare individ în parte există o interdependenţă permanentă.În acest sens, o înÅ£elegere corespunzătoare a obiectului- dar mai ales a scopului- arhitecturii este esenÅ£ială, deoarece aceast domeniu se răsfrânge, având repersursiuni asupra majorităţii domeniilor de cunoaÅŸtere. Pentru atingerea unui nivel elementar în ceea ce priveÅŸte înÅ£elegerea arhitecturii este necesară, deci,luarea in calcul a celor două aspecte componente caracteristice: forma ÅŸi funcÅ£iunea, aceste noÅ£iuni urmând să fie integrate, de asemenea, în această lucrare.
Introducere în studiul arhitecturii
Conform unei definiÅ£ii standardizate ÅŸi, deci, universale, arhitectura reprezintă„ ÅŸtiinÅ£a È™i arta de a proiecta È™i a construi edificii după anumite concepÈ›ii estetice È™i reguli tehnice. ” * În urma unei analize sumare, se remarcă aÅŸadar noÅ£iunile la care s-a facut referire anterior drept caractecteristici de bază ale arhitecturii. Cele două dimensiuni distincte la care fac referire temenii “ÅŸtiinţă” ÅŸi “artă” vizează,prin urmare două puncte majore de interes pe care arhitectura trebuie să le atingă: estetica (prezentarea) ÅŸi modul efectiv de gestionare a spaÅ£iului in concordanţă cu necesităţile aferente.
Totodată, domeniul în discuÅ£ie, prin natura sa ,este un vector al culturii, reuÅŸind să surprindă progresul ÅŸi evoluÅ£ia societăţii ÅŸi dezvoltându-se concomitent cu aceasta. Studiind modul în care arhitectura a progresat până în prezent se pot sesiza cu uÅŸurinţă discrepanÅ£e flagrante între concepÅ£iile estetice ÅŸi practice specifice unor epoci sau perioade istorice. Realizând o retrospectivă în acest sens, capacitatea formelor arhitecturale de a reda, cu o acurateÅ£e atât de mare felul de a gândi ce a caracterizat, la un moment dat,o întreagă civilizaÅ£ie, este incontestabilă.
Richard Meier,Jubilee Church